De första bosättarna i Skärhamn slog sig ned vid stränderna av gårdarna Tubberöds och Nötsäters utmarker vilket senare blev Skärhamn. Namnet förekommer första gången i mantalslängden år 1727 under Tubberöd. Här ligger även gårdarna Kroksdal, Toftenäs och Nordvik som tillsammans med Tubberöd och Nötsäter är de största bostadsområdena på orten.

Sedan kom Port Sud

 

Det började som en dröm hos en fiskarson i södra Bretagne i Frankrike. Han drömde om att öppna en krog i hamnen, men ödet ville annat och unge Simon skulle öppna en krog, men inte i Bretagne.

 

Uppförsbacke…

Simons pappa Alberts båt förliste när Simon var bara 13 år. Hans mamma arbetade som tvätterska och det föll på Simon att laga mat till sina yngre syskon Marie och Philippe. Och det gjorde han med bravur. Han insåg nog redan då att han skulle aldrig bli fiskare som sin far, men föga anade han att han skulle hamna i Skärhamn.

Utförsbacke!

Efter att tagit jobb som kökslärling fick han utlopp för sin verkliga talang och arbetade sig upp till Sous Chef vid den unga åldern av 19 år. Hans gom var känslig och hans lika känsliga hand utvecklade fantastiska och nya smaker. Så när den Svenske stjärnkocken Ludvig Goldkrona kom på besök blev hans resa till Sverige utstakad.

Kärleken styr världen dit den vill

 

Efter två år i Ludvigs tjänst i centrala Stockholms finaste restaurang fick Ludvig utveckla sin talang och blev ett stort löfte inom Stockholms inre krets av stjärnkockar. Han lärde sig snabbt svenska och stortrivdes. Men hans hjärta skulle ta honom till andra sidan landet.

Stina Ellionora Gustavsson svepte Ludvig med storm till Västkustens allra mysigaste lilla ort: Skärhamn. Dottern till en lokal fiskare kastade sitt nät och fångade storfångsten: en make, passionerad konnässör av högsta klass och framtida far till sina barn Lisa och Albert.

Vid denna tid var finsmak och matkonst inte det hetaste modet i Skärhamn. Det var en tid när fiskebåtarna fortfarande halade sin fångst iland i Södra Hamnen. Simon tog arbete i hamnen men gav sig aldrig ut till havs. Men han drömde, en dröm om en krog.

När drömmen blir sann

 

Simon fortsatte drömma och berättade för Lisa och Albert om hur hans krog skulle ligga precis vid havet, servera den godaste franska recepten och nyttja de färska råvarorna direkt från havet. Man skulle kunna se båtarna komma in med sin fångst från bordet där den serverades.

 

Dröm, dröm, dröm

Simon gav aldrig upp sin dröm, han lärde sina barn allt han kunde när det kom till tillredning och perfektion av kulinariska trollkonster. Men det blev inte han som uppfyllde sin dröm.

Albert & Lisa

Det blev hans barn som slog upp portarna till Södra Hamnen 8 - Bistro Port Sud. Och de gjorde det i sin fars anda och med hans egna recept som gått i arv till nästa ägare, och nästa och nästa…